Højskolen Skærgården
Onsdag den 21. maj 2014 | Besøg på Højskolen Skærgården Sunds-Gjellerup Avis den 27. maj 2014 Fra tekstilfabrik til Højskole | |
NOSTALGI: Lokalhistorisk forening for Gjellerup sogn vakte nostalgien til live KEND DIT SOGN: - Det var der, man sejlede ud fra på vandcykler. - Ja, - og derovre var robådene. Hovedindgangen til Højskolen Skærgården er arkitektonisk spændende Efter en vellykket rundtur omkring søen og en historisk redegørelse af Kurt Jørgensen, fortalte forstander Vibeke Lundbo om selve højskoleperioden. Det blev fortællinger om skiftende op- og nedture. Skærbækgård blev opført ca. 1850 af Jens Jeppesen fra Ringkøbing. Faktisk burde en ung mand i sin bedste alder befinde sig syd for grænsen som soldat i 3-års krigen, men han var blevet kasseret. Jens var tømrer og senere møller, så hans kendskab til byggeri var i orden, mens hans kendskab til tekstilindustri og ikke mindst regnskab godt kunne trænge til en opgradering. Ved Skærbæk i Rind sogn med Herning som et tilknyttet anneks fandt han Gunderup Bæk velegnet som forsyningskilde for en mølledam. Han lod derfor Skærbæk sø udgrave og byggede et vandhjul, der kunne levere den fornødne | energi til en tekstilfabrik. I begyndelsen var alt i sin bedste orden. Fabrikken fik flere og flere medar- bejdere, og Jens Jeppesen blev en holden mand. Initiativer blev iværksat. Således var han med til at starte Rind plantage og købte selv de første fem aktier. Men som nævnt kneb det med regnskaberne, og da yderligere konkurrence fra den nystartede Herning klædefabrik opstod, gik det ned ad bakke. Da han døde 1896 var formuen sat over styr.
1810 var det slut. Enken solgte fabrikken til Rind plantageselskab. Søen blev tømt og renset op. Et forsøg med at udsætte ørreder blev en fiasko grundet gedder fra Gunderup Bæk. Plantagesel- skabet havde en pavillon på vestsiden af Vejlevejen og ville bruge de gamle fabriksbygninger til sommer- restaurant. Skærbæk blev et yndet udflugtssted for omegnen. Skoleudflugter og foreningsudflugter blev dagligdag. Der blev holdt grundlovsfester og St. Hansbål.
| med i planerne. Der blev eksperimenteret med diskotek osv., men tiden var måske ikke til over- dreven luksus med den store afstand ind til Herning. Og til sidst var der faktisk kun et ishus.
1971 overtog KFUKs Sociale arbejde Skærgården. De drivende kræfter var byrådsmedlem Mette Harreskov og Bitten Damgaard, som også er de to eneste formænd, institutionen har haft til dato. Tanken var at danne en familiehøjskole for enlige forsørgere, hvor både børn og forældre - i det naturskønne område og rolige rammer - kunne få en ny og tryg start. Familiehøjskolen blev indviet 1974 med deltagelse af Dronning Ingrid, der selv bidrog med et kontant beløb. Derudover var projektet støttet af amtet, fonde og legater - bl.a. Egmontfonden. Højskole De seneste års kommunale trange kår har tvunget Familiehøjskolen til at ændre fokus og skifte navn til Skærbæk Højskole. Der gives ikke mere tilskud til ophold, og kursistantallet faldt til kun 12 heltidsophold, hvorfor man måtte nytænke og skiftede den oprindelige ide med en familiehøjskole ud til at være en højskole for livsstil og velvære. Kursisterne melder sig nu til kurser á 6, 12, 18 eller 24 ugers varighed. Efter de trange år med nedgang har de nye aktiviteter vist sig så efterspurgte, at man kan få flere kursister, end nuværende værelses- kapacitet tillader. |