Godt vejr – sjove anekdoter og masser af mennesker, da Lokalhistorisk Forening for Gjellerup Sogn inviterede på gåtur på Agerskovvej og Elmegade i Hammerum. Af Niels Knudsen Lokalhistorisk Forenings "Kend dit sogn" arrangement onsdag den 3. september blev et sandt tilløbsstykke. Hele 80 lokalhistorie interesserede stod klar foran Brugsen, da den tidligere mælkemand, Jens Østergaard fik overdraget megafonen fra foreningens formand Send Øe, som havde budt flokken velkommen. Jens Østergaard havde sammen med Erik Dinesen, Hugo Nørgaard og Jens Jørgen Rask påtaget sig rollen som aftenens guider, og det stod snart klart, at den tidligere mælkemand kunne historien.
Den tidligere mælkemand, Jens Østergaard, fortalte levende om de mange interessante mennesker, der gennem tiderne har boet på Agerskovvej og Elmegade i Hammerum.
Turen startede på hjørnet af Hammerum Hovedgade og Agerskovvej, som er en af de ældste sidegader til Hovedgaden. Før Gjellerup Sogn blev en del af Herning Kommune, hed gaden Søndergade, men sådan én havde de jo i forvejen i Herning, så derfor blev den døbt om til Agerskovvej. Gaden har gennem årene huset mange af byens kendte borgere. Her boede karetmageren, dyrlægen, møbelpolstreren, fotohandleren, murermesteren, uldhandleren, lægen, skorstensfejeren, hende der passede frysehuset, tømrermesteren og vognmanden – for blot at nævne nogen af dem, der var kendt af de fleste på deres tid. | Gaden har gennem årene huset mange af byens kendte borgere. Her boede karetmageren, dyrlægen, møbelpolstreren, fotohandleren, murermesteren, uldhandleren, lægen, skorstensfejeren, hende der passede frysehuset, tømrermesteren og vognmanden – for blot at nævne nogen af dem, der var kendt af de fleste på deres tid.
Den tidligere mælkemand, Jens Østergaard, fortalte levende om de mange interessante mennesker, der gennem tiderne har boet på Agerskovvej og Elmegade i Hammerum.
To af villaerne havde navne En af de allerførste huse der blev bygget på det daværende Søndergade, var Villa Pax. Den er formentlig bygget omkring 1900 og stod for Jens Østergaard som noget særligt – ikke fordi den var en af de ældste, men fordi den havde et navn. Det havde også Villa Jenle, som ligger længere ude ad Agerskovvej – og det med at give huse navne, var bestemt ikke normalt i Hammerum. Og nu vi er ved den sydlige ende af den oprindelige Søndergade: Umiddelbart efter Pantefoged Andersens have var indkørslen til Hammerum Idrætspark. Her kunne ungdommen boltre sig på fodboldbanen, håndboldbanen og tennisbanen. Dog ikke i krigens tid, hvor Tyskerne havde omdannet fodboldstadion til et rent fæstningsværk med kanonstillinger og det hele. Efter krigen blev stadion bragt tilbage til den oprindelige udseende og stand, og derfor kunne beboerne i det nybyggede "Birkegården" sidde på terrassen – datidens VIP loger - og nyde spændingen, når der var kampe på stadion. | I forbindelse med anlæggelse af det nye stadion ved Hammerum Hallen blev Idrætsparken solgt til de byggegrunde, som i dag udgør Duevej.
De store arbejdspladser er væk. Mens Agerskovvej i høj grad ligner sig selv, er der sket større forandringer i og omkring Elmegade. Vest for Agerskovvej lå tidligere Arnold Hansens Trikotagefabrik – eller Scotty, som den senere kom til at hedde. Det var faktisk Arnold Hansen der byggede Birkegården for at skaffe boliger til nogle af fabrikkens mange medarbejdere. På grund af mangel på arbejdskraft i Hammerum Herred flyttede Scotty på et tidspunkt til Ringkøbing. Heller ikke Jacob Jensen & Co, måske bedre kendt som Hammerthor er længere arbejdsplads for masser af syersker. Her er produktionen flyttet til udlandet og bygningerne lavet om til boliger. Længere henne ad Elmegade, nærmest over for stationen lå desuden Jens Jensens Tømmerhandel, som i rigtig mange år var arbejdsplads for masser af tømrere og snedkere. Også her har værksted og lagerbygninger måttet lade livet til gengæld for opførelse af boliger.
Afslutning på Toftebo Efter en dejlig og spændende gåtur begyndte det så småt at blive mørkt, og deltagerne drog derfor mod vest ad Elmegade til Toftebo, hvor Inga og Inga ventede med et dejligt kaffebord i Caféen. Kaffen og den hjemmebagte æblekage blev nydt med velbehag og efterfølgende viste Jens Jørgen Rask gamle billeder af de huse og lokaliteter, vi tidligere på aftenen havde besøgt. Sådan kunne vi alle – klogere på vores sogn og godt tilpas efter en dejlig spadseretur og et fint kaffebord – sige tak til bestyrelsen og de frivillige i cafeen for en dejlig aften.
|